do kasy suma: 0,00 zł
 

Żywność celowana

 
ŻYWNOŚĆ CELOWANA

Celem Projektu „ŻYWNOŚĆ CELOWANA” jest stworzenie nowej jakości żywności, stanowiącej połączenie pomiędzy tradycyjną, stosowaną od tysiącleci metodą uprawy a nowoczesną, bezpieczną dla ludzi, zwierząt oraz środowiska naturalnego technologią chemiczną i biochemiczną. Dzięki takiej relacji możliwe jest przywrócenie człowiekowi dostępu do prawdziwej, pełnowartościowej żywności, będącej źródłem nie tylko kalorii, ale także dobrze przyswajalnych minerałów, witamin, aminokwasów i flawonoidów stanowiących podstawę zdrowia człowieka.

Projekt „ŻYWNOŚĆ CELOWANA” zakłada kontrolę nad procesem produkcyjnym zgodnie z sentencją „od wideł do widelca”, czyli od siewu po finalny produkt znajdujący się w lodówce konsumenta. Własny system dystrybucji pozwala na skrócenie łańcucha dostaw do minimum, umożliwiając linię producent – przetwórca – konsument.

MAKARONY – 100% PRADAWNE ZBOŻA

PŁASKURKA

To dzika forma macierzysta pszenicy, starsza siostra pszenicy orkiszowej. Jej uprawa powszechna była już w epoce brązu i prawdopodobnie stanowi jedną z pierwszych pszenic uprawianych przez człowieka. Zboże to nie toleruje sztucznych substancji w glebie, jego uprawa musi więc być wolna od chemicznych środków i nawozów. Ogromnym walorem tego zboża jest jego wysoka odporność na choroby grzybowe oraz na szkodniki, co z jednej strony ułatwia rolnikom uprawę, a z drugiej spożycie płaskurki wspiera w organizmie aktywność przeciwgrzybiczą.

Płaskurka jest bogatym źródłem witamin z grupy B, przede wszystkim B2 i B3, a także witamin A, D i E. Wśród składników mineralnych, obecnych w płaskurce, znaczący udział stanowią magnez, wapń i fosfor, cynk, a także krzem. Ponadto, ziarna cechują się bogactwem karotenoidów, w tym alfa i beta karotenu oraz luteiny, co wpływa na wspomaganie wzroku i zachowania zdrowia oczu. Płaskurka charakteryzuje się ponadto właściwościami rozgrzewającymi, pobudza krążenie oraz usprawnia odporność organizmu. Ziarna płaskurki, po połączeniu z wodą zwiększają swoją objętość nawet trzykrotnie, co wpływa na zwiększone i przedłużone uczucie sytości.

Płaskurka jest gatunkiem pszenicy, a więc jej ziarna zawierają gluten. Jednak, prawdopodobnie w związku z budową zboża, które nie jest hybrydą oraz wykazuje czystość chromosomową, rodzaj występującego w niej glutenu rzadziej wywołuje nietolerancję niż obecny w pozostałych, popularnych zbożach. Płaskurka jest lekkostrawna, a obecne w niej białko jest bardzo dobrze przyswajalne. Płaskurka stanowi świetny składnik do przygotowania makaronów. Makaron z płaskurki bogaty jest w składniki odżywcze, takie jak witaminy, białka i przeciwutleniacze, dlatego stanowi idealny wybór dla tych, którzy chcą delektować się smacznym daniem z pełnym poszanowaniem dobrego samopoczucia i zdrowia.

ORKISZ

To jeden z najstarszych gatunków pszenicy. Najbardziej znaną propagatorką tego zboża była, żyjąca w XII wieku, Święta Hildegarda z Bingen, zakonnica, uzdrowicielka i mistyczka chrześcijańska. Na podstawie prowadzonych przez siebie obserwacji dotyczących odżywczych właściwości orkiszu, Św. Hildegarda skomponowała opartą na ta tym zbożu dietę, skierowaną do osób zmagającymi się m.in. ze schorzeniami przewodu pokarmowego czy problemami skórnymi.

Uprawa pszenicy orkiszowej wyklucza stosowanie pestycydów, a mocna łuska otaczająca ziarna orkiszu zabezpiecza je przez zanieczyszczeniami. Wartość odżywcza orkiszu jest bardzo wysoka, ponieważ zawiera wszystkie podstawowe składniki odżywcze potrzebne człowiekowi.

Pszenica orkiszowa jest bogatym źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych, co istotne - z przewagą nienasyconych kwasów tłuszczowych (w tym ok. 50% stanowi kwas linolowy, a ponad 20% kwas oleinowy). Tłuszcze obecne w orkiszu zawierają także fitosterole - ważne dla obniżania poziomu cholesterolu we krwi oraz więcej, niż zwykła pszenica, kwasu eikozapentaenowego (EPA). Ponadto, orkisz zawiera też więcej, niż współczesna pszenica, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - czyli A, D, E. Ponadto, w zestawieniu z pszenicą zwyczajną, ziarna orkiszu zawierają więcej składników mineralnych, w tym: magnezu, wapnia, potasu, fosforu, żelaza, cynku, miedzi, manganu i selenu. Dojrzały orkisz posiada dużą ilość kwasu krzemowego. Pszenica orkiszowa jest bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B, a także silnego przeciwutleniacza - beta-karotenu. Orkisz jest także bogatszy w lepiej przyswajalny gluten. Ziarna orkiszu są niezwykle zdrowe i wartościowe.

Wyroby otrzymywane z całych ziaren orkiszu zalicza się do pełnoziarnistych produktów zbożowych, których spożycie przyczynia się do profilaktyki m.in. chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, nadwagi i otyłości.

img1

Przygotowane z pradawnych niemodyfikowanych zbóż płaskurka oraz orkisz

img1

Zboża uprawiane w polskim gospodarstwie

img1

Nawożenie celowane i mineralizacja gleby pod uprawy

img1

Kontrolowany proces powstawania od zasiewu do produktu końcowego

Copyright 2024 by Invex Remedies | Wszelkie prawa zastrzeżone Realizacja: Massinternet
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl